Fastelavnsboller
- Tag smørret ud af køleskabet så det bliver blødt til du skal bruge det.
- Kom 500 gram mel i en stor skål.
- Skær smørret i små tern og kom det ned i melet.
- Nuldre smørret sammen med melet til der ikke er store klumper af smør.
- Kom mælken i en lille gryde, og varm mælken op til den er lillefingervarm. Pas på den ikke bliver for varm!
- Tag gryden væk fra varmen og kom gæren i mælken. Rør godt til gæren er helt opløst.
- Kom mælkeblandingen over i skålen med mel og smør.
- Rør godt sammen med en grydeske.
- Slå æggene ud i en lille skål, og pisk dem godt sammen med en gaffel.
- Kom sukker, kardemomme og æg i dejen. Rør godt i dejen.
- Tilsæt mel lidt efter lidt til dejen er smidig men stadig lidt fedtet. Læg dejen tilbage i skålen.
- Læg husholdningsfilm over skålen, og lad dejen hæve 1 time på køkkenbordet.
- Mens dejen hæver laver du dit fastelavnsbollefyld. Se senere step for opskrift.
- Hæld dejen ud på bordet, tryk luften ud af dejen og del den i 6 portioner.
- Drys lidt mel på bordet og rul dejen tyndt ud med en kagerulle til fire firkanter.
- Dejen skal være mindre end ½ centimeter tyk. Skær dejen ud i firkanter a 12X12 centimeter.
- Kom 2 teskeer af 100 % dit fastelavnsbollefyld på midten af hver firkant.
- Saml firkanterne ved at folde hjørnerne ind til midten og klem kanterne sammen.
- Kom bagepapir på to bageplader. Vend fastelavnsbollerne om.
- Læg dem med samlingen nedad på bagepladen.
- Lad bollerne hæve i 20-30 minutter.
- Tænd ovnen på 185 grad varmluft. Slå et æg ud i en lille skål og pisk dem sammen med en gaffel.
- Pensl fastelavnsbollerne med sammenpisket æg.
- Bag bollerne i cirka 15 minutter til de er gyldne på toppen og lysebrune i bunden.Lad bollerne køle af på en bagerist. Pynt bollerne med glasur.
14. Fastelavnsbollefyld no 1: Mormor-fyld
Tag smørret ud af køleskabet så det bliver blødt til du skal bruge det. Kom blødt smør, marcipan og sukker i en skål.
Pisk det godt sammen til en cremet masse. Så har du en remonce.
- Læg fyldet midt på firkanterne, altså en klat remonce og et stykke nougat eller en klat remonce og en teske hindbærsyltetøj.
16. Fastelavnsbollefyld no. 2: Kagecreme
Kom æg, sukker og mel i en skål og rør det godt sammen.
- Kom mælk i en lille gryde og varm forsigtigt mælken op.
- Tilsæt forsigtigt den varme mælk i en tynd stråle til æg, sukker og melblandingen.
- Rør hele tiden, her er det nemmest at være 2.
- Hæld cremen tilbage i gryden. Lad cremen koge op.
- Tag gryden af varmen og lad den køle af.
- Rør lidt vaniljesukker i cremen. Tip: Prøv at rive lidt citronskal eller appelsinskal ned i cremen.
- Husk at det skal være fra økologiske frugter.
bolledej
700 g Hvedemel
350 g Smør
3 dl. Mælk
30 g Gær
2 Æg
2 spsk. Sukker
1 tsk. Kardemomme
1 Æg Til pensling
Glasur
75 g Flormelis
Lidt Vand
lidtKakao
Fastelavnsbollefyld no 1:
Mormor-fyld
150 g Smør
200 g Marcipan
200 g Sukker
200 g Nougat
Fastelavnsbollefyld no 2:
Kagecreme
4 stk Æg
4 spsk. Sukker
4 spsk. Hvedemel
5 dl. Sødmælk
0.5 tsk. Vaniljesukker