Plankebøf med kartoffelmos
Jeg bruger
400 gram hakket oksekød, men helst en svinemørbrad i 3 stykker
1 teskefuld paprika
1 teskefuld løgpulver
1 teskefuld salt
friskkværnet peber
400 gram kartofler skrællede
40 gram smør
2 pasteuriserede æggeblommer
2 forårsløg
0,25 rød peberfrugt
2 grønne asparges
1 spiseskefuld kalvefond koncentreret
3 spiseskefulde piskefløde
3 spiseskefulde persille finthakket
Sådan gør du
Kartoflerne skæres i tern og koges møre i usaltet vand. Det tager cirka 15-20 minutter.
Brug gerne kartofler, der er gode til mos.
Hakket oksekød æltes grundigt med paprika, løgpulver, salt og friskkværnet peber.
Formes til to stykker hakkebøffer på hver ca. 200 gram, som hakkes med bagsiden af en kniv.
Bøfferne skal være ca. en centimeter høje.
Steges ved høj varme i lidt smør og olie - cirka to minutter på hver side.
Lægges derefter på planke eller støbejernstallerken.
Forvarm ovnen til 225 grader varmluft.
Hæld vandet fra kartoflerne og damp dem tørre. Mos dem med smør og pasteuriserede æggeblommer.
Smag kartoffelmosen til med salt og peber.
Kom mosen i en sprøjtepose med stor stjernetyl, og sprøjt en god rand rundt på hver hakkebøf. Gerne i to lag.
Forårsløg, peberfrugt og asparges snittes i små tern, og sauteres af i en lille gryde i en klat smør.
Steges ca. et minut, hvorefter der tilsættes lidt koncentreret kalvefond og piskefløde. Koges næsten helt ind og smages til med lidt peber.
Fordel fyldet i midten af kartoffelmosen - afslut eventuelt med et stykke asparges på toppen.
Plankebøf med kartoffelmos stilles ind på en rist midt i ovnen, og her skal de have 25 minutter, så mosen når at få en smule farve.
Baconsauce
200 g. bacon
50 g. smør
ca. 4 dl. bouillon (jeg brugte svinekød)
2 spsk. mel
1/2 dl. piskefløde
salt og peber
Rist baconen i en gryde eller på en pande. Den skal ikke blive hård, men fedtet skal smelte fra.
Kom smør i gryden og lad det smelte med. Tilsæt mel og rør det godt sammen.
Tilsæt fløde og bouillon lidt efter lidt. Hold lidt igen med væsken til du har den rette konsistens.
Måske skal du bruge lidt mere eller lidt mindre væske. Lad saucen simre i 10 minutter, under omrøring.
Smag til med salt og peber.
Tilbehør:
Grønne aspargs i små stykker sammen med ligt rød peber og lidt fløde