Pizzadej og tomatsovs

 

En god PIZZADEJ:

Ingredienser: Til 2-4 pizzaer.
- 1,8 dl vand (koldt)
- 25 g gær
- 1 tsk. sukker
- Ca. 200 gr mel (pasta mel fra Italien)- Ca. 100 g mel semola (Grovvalset durummel), hvis du ikke kan skaffe det så erstat med 00 mel.
- 1 spsk olivenolie
- 1 spsk salt med top

Fremgangsmåde:
-Bland vand, gær og sukker sammen. Sukkeret giver gæren og surdejen noget at leve af. Når det er opløst tilsættes ½-delen 00-mel og semola. Dette røres ud til der ikke er flere klumper.

- Tilsæt salt og olie, rør lidt, tilsæt derpå resten af melet over to omgange (føles dejen for våd, så spæd op med 00 mel). Og ælt så på livet løs. Dejen skal aktiveres, og det handler om man power (eller girl power). Efter 10-15 minutter skulle dejen begynde at blive glat og smidig at røre ved. Lav et snit i dejen og tjek, om den er skinnende indvendig.

- Lad dejen hæve i køleskab i en times tid eller til dobbeltstørrelse

- Tag dejen ud og skær den ud til boller a 160 g. der bliver 4 stk.  Ælt bollerne ved at folde ind mod det samme punkt i bollen, så den får en glat og spændstig overflade. Bollen skal rette sig op af sig selv, når man trykker på den. Læg dem på en bakke og lad hvile 1 time.

Tag dem ud og lad dem få lidt temperatur igen, så er vi klar til at rulle ud. Dejen kan også æltes i en køkken­ma­skine, men så får man jo ikke noget motion!

TIP: Hvis man gerne vil lave en sundere bund så udskift semola med rugmel. Det smager herligt og fungerer fint.

EN GOD FRISK TOMASOVS:

Ingredienser:
- 1/2 rødløg
- 1 fed hvidløg
- 1 frisk tomat
- 1 dåse flåede tomater
- Lidt frisk basilikum med stængler
- Evt. lidt tørret timian og oregano, hvis det nu alligevel står på hylden
- 1 lille dåse tomatpure ca. 15-20 gr.
- 1 spsk. olivenolie
- salt
- peber

Fremgangsmåde:
- Alt sammen blandes i en skål og blendes med en stavblender eller lignende.

- Olien er til for at legere tomat­sovsen, så den ikke så let trænger ned i bunden under bagningen (hvis man bruger tørrede krydderier, så kom dem i, efter man har blendet alt det andet, ellers bliver tomatsovsen nemt kedelig og grå).

- Smag til med salt og peber.


Udskriv   Email