De første fire pizzeriaer på listen er italienske
– og det er da også Italien de fleste her i Danmark skeler til,
når de skal lave en superpizza i dag.
Hos Weber Grill Academy har kokkene mange års erfaring med,
at tilberede italiensk-inspirerede pizzaer på både kul- og gasgrillen – alle har deres egen favorit,
men dejen og sovsen er de enige om.
Vi har her samlet grillkokkenes opskrifter og deres tips og tricks og giver dem nu videre til dig,
så du selv kan bage en verdensklasse-pizza efter din smag.
Dejen er udgangspunktet for det hele.
Der er her fårene skilles fra bukkene!
Er din pizzabund sprød og luftig, er du nået i mål.
Er den for blød eller stenhård, er der plads til forbedring.
Den perfekte pizzabund er fin og sprød uden på og lækker blød indeni.
Dejen er afgørende for, om pizzaen bliver præcis så sprød og luftig, som du godt kan lide.
Sådan får du pizzaen på grillen!
Det er nemt at lave pizzadejen rund og flot på en rund bageplade beklædt med bagepapir.
Har du en rektangulær pizzasten/bageplade, kan du forme pizzaen efter den.
Bagepladen kan også bruges til at bære pizzaen til og fra grillen.
Inden du lægger dejen på bagepladen, skal du drysse papiret godt med durummel – så klistrer dejen ikke til papiret,
og netop denne type mel brænder ikke så nemt som andre meltyper.
Hvis du har erfaring med at bage pizza på grillen, kan du bære den til og fra grillen på pizzaspaden (drysset med durummel),
skubbe den over på pizzastenen og bage den direkte derpå.
Her kan du for alvor sætte dit aftryk på pizzaen – med din egen favoritsauce.
Når du skal lave en sauce med en frisk tomatsmag og masser af fylde kræver det,
at du eksperimenterer lidt.
Nedenfor har vi angivet de bedste ingredienser til en italiensk pizzasovs.
Find selv din favorit-kombination.
I køkkenet – eller på grillen
Bruger du friske tomater, så flå dem først.
Det gøres ved at lave et lille kryds i toppen og blanchere dem i kogende vand i et min.
Derefter kan skindet let fjernes.
Tomatsaucen skal være kold, når den anvendes.
Kog de friske blancherede tomater ind med friske krydderurter efter smag til passende konsistens.
Det handler om smag og behag, når du skal vælge pizzafyld – eller toppings,
som det også kaldes.
Det geniale ved pizza er, at alle kan få præcis de toppings,
som gør det til en vinderpizza efter deres smag!
Vær opmærksom på, at jo flere toppings, du lægger på pizzaen,
jo længere skal den bage.
Du får den mest optimale pizza ved at anvende få velvalgte ingredienser.
Jo kortere tid, pizzaen skal være på grillen, jo mindre er risikoen for, at den bliver brændt.
Du kan evt. tilføje flere toppings, når pizzaen skal serveres – fx frisk tomat, krydderurter,
ruccolasalat eller bacon, som du steger ved siden af.
Osten er et kapitel for sig.
På verdens bedste pizzarestauranter har de deres egne køer, som producerer mozzarella til deres pizzaer.
Mindre kan også gøre det.
Riv mozzarellaen og drys den udover pizzaen, når toppingsene er lagt på.
Jeg holder dog på at bruge frisk mozzerella ost.
Der er også nogle, som holder af at mikse oste på pizzaen, f.eks. frisk mozzarella 70% og cheddar 30% eller Gouda og frisk mozzarella.
Her er inspiration til pizzafyld til DIN verdens bedste pizza:
Margherita,
Tomatsovs og ost
Capriccionsa
Tomatsovs, ost, skinke og champignon
Capone?
Tomatsovs, ost, oksekød, løg og peber.
Ciao-ciao
Tomatsovs, ost, champignon, rejer, skinke.
Calzone
Lukket pizza med tomatsovs, ost, skinke
Salame
Tomatsovs, ost, peperoni
Hawaii
Tomatsovs, ost, skinke og ananas
Parma
Tomatsovs, ost, parmaskinke, ruccola og svampe
Speciale
Tomatsovs, ost, peperoni, skinke, cocktailpølser
Når italienerne bager pizza, er de oppe og have fat i de 320 grader – og napolitanske pizzaer får gerne 450 grader.
Med andre ord, grillen skal være MEGET varm.
Du kan bruge både kulgrill og gasgrill til at bage pizza, bare varmen kommer helt op at ringe!
Med højere varme får du en sprødere og luftigere pizza.
Du skal klargøre grillen i god tid før, pizzaen skal på.
Sådan gør du:
Tænd grillen på højeste temperatur – g, hvis dejen skal være ekstra luftig og let. Du kan durummel - og ,
bør du bage pizzaen direkte på pizzastenen, som du drysser på efter 300-350 grader.
Bruger du Weber-briketter skal du anvende en mængde, der svarer til en hel alle brændere skal tændes på fuldt blus på gasgrillen.
Sæt pizzastenen på risten, når grillen har den rette temperatur.
Lad stenen varme op i ca. 3-4 minutter.
Den skal ikke være for varm, for så brænder pizzabunden nemmere på.
Men alligevel varm nok til at bunden bliver sprød.
Prøv dig frem.Klargør grillen til indirekte varme. Gasgrill:
Skru kun lidt ned for den midterste brænder, inden pizzaen skal på,
så der stadig er varme under pizzastenen.
Kulgrill: Læg briketterne i hver side af grillen, og placer 5-8 tændte briketter direkte under pizzastenen.
Sæt bagepladen med pizzaen på pizzastenen – eller skub forsigtigt pizzaen ud på pizzastenen.
Læg hurtigt låget på grillen, så varmen holdes i grillen.
Undgå at åbne låget, mens pizzaen bager.
Efter 5 minutter kan du tjekke pizzabunden og evt. dreje den lidt på stenen,
hvis områder på pizzabunden er mørkere end andre.
Bag pizzaen indtil osten er smeltet, og bunden er sprød og lysebrun.
Tag bagepladen af eller brug en pizzaspade til at tage pizzaen af grillen.
Læg den på en tallerken, et fad eller et stort spækbræt, hvis I skal dele.
Nyd den rygende varm, med lidt salat, f.eks rukaula salat.