Pizzadej og tomatsovs af Gorm Wisweh
Med mine ændringer
Husk de tre grundprincipper for, at lave en god pizza!
Lav noget ordentligt brød, som udgør bunde
Lav en tomatsovs, der rent faktisk smager af tomat
Brug aldrig strimlet ost og slet pizza ost, det er mest mel.
Brug frisk mozzarella.
Det er ok at bruge den billigste fra køledisken, bare det er frisk mozzarella i vand,
og så er den billigere.
PIZZADEJ:
Ingredienser: Til 2 store eller 3 små pizzaer.
-
En klump surdej på størrelse med 1/2 knytnæve
Kan altså undværes,
men jeg brugen den jeg har fra mit rugbrød
-
2 -3 dl vand (koldt) hvis der anvendes surdej kun 2 dl.
-
25 g gær
-
1 spske. sukker
- Ca. 200 gr mel (Gerne tipo 00, den klassiske pizza, pasta mel fra Italien)
Ca. 100 g rugmel
- 1 spsk rapsolie
- 1 teske salt
Fremgangsmåde:
Røres sammen og sættes på køl natten over, jeg starter om morgenen, det giver et fint resultat.
- Bland vand, gær, (surdej) og sukker sammen.
Sukkeret giver gæren og surdejen noget at leve af.
Når det er opløst tilsættes ½-delen 00-mel og grovmel.
Dette røres ud til der ikke er flere klumper.
Tilsæt salt og olie, rør lidt, tilsæt derpå resten af melet over to omgange (føles dejen for våd, så spæd op med 00 mel.
Og ælt så på livet løs.
Dejen skal aktiveres, og det handler om man power (eller girl power).
Efter 10-15 minutter skulle dejen begynde at blive glat og smidig at røre ved.
Lav et snit i dejen og tjek, om den er skinnende indvendig.
- Lad dejen hæve i køleskab i en times tid eller til dobbeltstørrelse (allerbedst er det at lave den dagen før, men det er ikke ultra-vigtigt).
Tag dejen ud og skær den ud til boller.
Ælt bollerne ved at folde ind mod det samme punkt i bollen,
så den får en glat og spændstig overflade.
Bollen skal rette sig op af sig selv, når man trykker på den.
Læg dem på en bakke og lad hvile 30 min til 1 time.
Tag dem ud og lad dem få lidt temperatur igen, så er vi klar til at rulle ud.
Dejen kan også æltes i en køkkenmaskine, men så får man jo ikke noget motion!
EN GOD FRISK TOMASOVS:
Ingredienser:
- 1/2 rødløg
- 1 fed hvidløg
- 1 frisk tomat
- 1 dåse flåede tomater
Lidt frisk basilikum med stængler (man kan bruge den tørrede version, men smagen er derefter
Evt. lidt tørret timian og oregano, hvis det nu alligevel står på hylden
- 1 lille dåse tomatpure ca. 15-20 gr.
- 1 spsk. olivenolie
- salt
- peber
Fremgangsmåde:
Alt sammen blandes i en skål og blendes med en stavblender eller lignende.
Olien er til for at legere tomatsovsen,
så den ikke så let trænger ned i bunden under bagningen, hvis man bruger tørrede krydderier,
så kom dem i, efter man har blendet alt det andet, ellers bliver tomatsovsen nemt kedelig og grå.
- Smag til med salt og peber.